Egészségesebb menzákat!
Kérdések és válaszok a kampányról
Mit jelent az ökológiai gazdálkodás fogalma?
Mi a probléma a jelenlegi óvodai, iskolai közétkeztetéssel?
Miért káros az emberi szervezetre, leginkább a gyerekekre a nem ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek fogyasztása?
Egy-egy termékben egyszerre többféle vegyszermaradvány lehet jelen. A különböző szerek hatásai nem csak összeadódhatnak, hanem fel is erősíthetik egymást, így még akkor sem feltétlenül biztonságos egy élelmiszer a gyerekek számára, ha mindegyik szennyező anyag határérték alatt található meg benne.
Miért klímabarát az ökológiai gazdálkodás?
Ezzel szemben az ökológiai gazdálkodásban tilos a műtrágyázás, és tiltottak a környezetre és egészségre káros szintetikus növényvédő szerek. Az ökogazdálkodásban pl. a nitrogént műtrágya használata helyett pillangósvirágú (hüvelyes) növények termesztésével juttatják a talajba. Ezeknek a növényeknek a gyökérgümőiben ugyanis olyan baktériumok élnek, amelyek képesek a légköri nitrogént megkötni.
Miért jobb az élővilágnak az ökológiai gazdálkodás?
Ezzel szemben az ökológiai gazdaságokban nem mérgezik a környezetet és külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy változatos élőhelyeket biztosítsanak a vadon élő állat- és növényfajoknak. Megtartanak például vizes foltokat, sövényeket, fasorokat, vadvirágos, természetes növényzettel borított sávokat a parcellák szegélyében. Ezek azért is fontosak, mert a madarak, sünök, hüllők és kétéltűek segítenek a kártevők gyérítésében, a vadvirágos területek pedig odavonzzák a beporzókat.
Egészségesebb menzákat! Bioételeket az iskolákba!
Legyen elérhető gyermekeinknek az egészséges, természettel összhangban termesztett élelmiszer a közétkeztetésben.