Fertő: természetpusztítás közpénzből

A Fertő egy vadregényes vízivilág, amely kis csatornáival, belső tavaival, nádasaival madarak tízezreinek nyújt otthont, és az európai vándormadarak százezreinek táplálkozóhelyet. Különleges élővilága miatt hazai és nemzetközi védelem alatt is áll, nemzeti park és UNESCO világörökségi terület. A Fertőhöz eddig kegyes volt a történelem: mivel a vasfüggöny lebontásáig elzárt, háborítatlan terület volt, páratlan épségben őrződött meg itt a természetes élővilág.

Magyarország kormánya most mégis a legnagyobb idegenforgalmi beruházását hajtja itt végre: 45 milliárd forint közpénzből 100 szobás szállodát, apartmanházakat, 880 parkolót, fedett sportkomplexumot épít, és több további épületet, összesen 53 hektáron.

Pedig a Fertő így ahogy van, iszappal, sós vízzel, madarakkal, hüllőkkel, csigákkal, békákkal, iszaplakó élőlények ezreivel alkot egy különlegesen értékes rendszert. Ha ebből bármit elpusztítanak, az egész élő rendszer sérül, tönkremegy.

Kérdésed van? Görgess le!

Mi történik pontosan a Fertő tónál?

Mintegy 60 hektáron épül Magyarország kormányának jelenleg legnagyobb közpénzből finanszírozott természetpusztító idegenforgalmi beruházása. A Fertő Partra keresztelt, évek óta épülő komplexumban a tervek szerint lesz 100 szobás, 4 csillagos szálloda, közvetlenül a vízpartra épített apartmanházak, 880 autó befogadására alkalmas parkoló, fedett sportkomplexum, 850 vitorlásnak kikötő, műfüves focipályák, és több egyéb építmény.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

A 60 hektárnyi, természetes élőhelyet is elpusztító komplexum a Fertő-Hanság Nemzeti Parkon belül, Natura 2000-es területen és a Fertőtáj UNESCO Világörökségi terület magterületén épül, közvetlenül a vízparton. Az építtető a Miniszterelnökség alá tartozó Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

Miért különleges terület a Fertő?

Milyen nemzetközi és hazai védelmek alatt áll a Fertő?

Milyen hazai jogszabályokat sért a beruházás?

Mit tett eddig a Greenpeace a Fertő védelmében?

Mi a különbség a Fertő és a Fertő tó között? Vagy ez a kettő ugyanaz?

De hát az osztrák oldal is beépített, most akkor mi a baj?

De hát kikotorják a medret, az nem jó?

De hát végre lehet majd vitorlázni, az nem jó?

De hát végre lehet majd strandolni, az nem jó?

De hát közösségi tereket építenek, az nem jó?

De hát kirándulóhelyeket építenek, az nem jó?

De hát ökoparkot is építenek, az nem jó?

De hát építettek fecskehoteleket, az nem jó?

De hát gazdasági szempontból legalább jó befektetés lesz, nem?

A Fertő megmentéséhez te is kellesz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesíthessünk a legújabb fejleményekről!
Adatkezelés(Kötelező)
Hidden

Mi történt eddig a Fertő védelmében?

2023.10.02.-03.

Az UNESCO Világörökség és a Ramsari Egyezmények szakértői testülete járt a Fertő tónál, hogy ellenőrizze a területet. A szakértői bizottság tárgyalt a magyar kormány és a Fertő-Hanság Nemzeti Park illetékeseivel, valamint meghallgatta a civil szervezetek, köztük a Greenpeace álláspontját is a fertőrákosi beruházással kapcsolatban. A találkozón a kormány képviselői ígéretet tettek arra, hogy a sokkal kisebb területre szóló újratervezés során a természet védelme fő szempontként fog szerepelni, és a folyamat az érintett civilek számára is átlátható, véleményezhető lesz. A Greenpeace bízik benne, hogy ez valóban így fog történni.

2023.10.02.-03.
2023.10.02.

Elítélte a bíróság a fecskéket mentő és a természetet védő Greenpeace-aktivistákat, köztük Udvaros Dorottyát. Megdöbbentő, hogy az ökológiai válság kellős közepén, miközben óriási ütemben pusztul az élővilág, száradnak ki a természetes vizeink, akkor azokat nevezik bűnösnek, akik védték a természeti értékeinket az állami beruházás okozta pusztítással szemben. Az aktivisták fellebbeznek az első fokon hozott döntés ellen.

2023.10.02.
2023.09.29.

Pert nyert a Greenpeace a kormányhivatallal szemben a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. A Győri Törvényszék kimondta, hogy a kormányhivatal úgy adott ki engedélyt a beruházásra, hogy csak látszateljárást folytatott le, véleménye feltételezéseken alapult, nem kérte ki még a vízügyi szakhatóság állásfoglalását sem. A Törvényszék a Kormányhivatalt új eljárás lefolytatására, ezen belül szakhatósági állásfoglalás beszerzésére is kötelezte.

2023.09.29.
2023.06.22.

Hogyan tovább Fertő part? A Fertő tó Barátai Egyesület kép- és fotókiállítással egybekötött rendezvényén a Greenpeace szakértője, dr. Rodics Katalin is beszédet mondott, amelyben tágabb történelmi kitekintést adott arról, hogy mi a hasonlóság az egykori gyarmatosítás, valamint a mai, központilag irányított mohó természetpusztítás között. A Fertőnél is elvették a helyiektől a saját tavukat, és elveszik a magyar emberek tiszta levegőhöz, ivóvízhez, termőföldhöz, természeti erőforrások használatához való jogát.

2023.06.22.
2023.06.17.

Lázár János kimondta, hogy a hatalmas, természetpusztító állami beruházás helyett a Fertő tónál csak egy kisebb projektet valósítanak meg. Bár részleteket nem ismertetett, a Greenpeace üdvözölte, a kisebb léptékű fejlesztés tervét. A zöldszervezet továbbra is hangsúlyozta, hogy fontos a szakmai szervezetek és a helyi civilek bevonása a további döntésekbe, hiszen a fejlesztéseknél elsődlegesnek kell lennie az ökológiai szempontoknak, a szelíd ökoturizmus megvalósításának.

2023.06.17.
2023.04.03.

Visszavonatta a bíróság a Fertő tavi állami óriásberuházás környezetvédelmi működési engedélyét. Ez fontos lépés, de a projektnek ezzel még nincs vége. A Greenpeace tovább küzd azért, hogy ne csak jegeljék, hanem teljesen gondolják újra a tervezett építkezést. Olyan szerényebb fejlesztésre van szükség, ami szelíd turizmust biztosít, kielégíti a helyiek igényeit, és nem veszélyezteti a Fertő európai szemmel is kiemelkedően gazdag élővilágát. Bővebben itt.

2023.04.03.
2023.03.31.

A beruházás környezetvédelmi működési engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt a bíróság. A Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesület 2023. január 30-án indítottak pert azért, mert a Kormányhivatal 2022 karácsonya előtt meghosszabbította a korábban már felfüggesztett beruházás engedélyét. A bíróság döntése fontos siker, de a végső cél továbbra is az, hogy a Kormány alapjaiban gondolja újra a terveket, és csak egy sokkal szerényebb, kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen, amellyel nem sérül a Fertő tó európai szempontból is kiemelkedő élővilága.

2023.03.31.
2023.02.15.

Újabb vicces és egyben megrázó videót készített Litkai Gergely és a Greenpeace a Fertőn zajló beruházásról. A humorista egy évvel a legutóbbi Fertő partról szóló bejelentkezése után ismét a helyszínre látogatott, ahol megállapította, hogy az álom valóra vált: az építkezéssel sikerült megszüntetni a természet zavaró jelenlétét a nemzeti parki területen. A videón Litkai mögött a lepusztított, murvával beszórt Fertő elkeserítő látványa tárul elénk.

Nézd meg a videót itt!

2023.02.15.
2023.02.06.

Kúriához fordultunk, hogy vizsgálja felül a bíróság 2022. december 5-i döntését, amely jóváhagyta, hogy lehet kotorni a munkaterületen az iszapot az állatok szaporodási időszakában, azaz tavasszal és nyáron is, valamint kimondta, hogy a Fertő tavi beruházás csak akkor sértené a Natura 2000 rendeletet, ha a tevékenység egy egész faj vagy annak élőhelye fennmaradását veszélyeztetné.

2023.02.06.
2023.02.03.

A Magyar Tudományos Akadémia tagjai levélben tiltakoznak a Fertő tavi természetpusztításról szóló bírósági ítélet ellen. Az akadémikusok szerint a bírósági ítélet összeegyeztethetetlen a természetvédelmi törvény egyes rendelkezéseivel, hiszen egy lopást sem lehetne azzal mentegetni, hogy bár a sértettől elloptak 10 000 forintot, az illetőnek még mindig van 1 millió forintja.

2023.02.03.
2023.01.30.

Győri Törvényszékhez fordultunk amiatt, mert a Kormányhivatal 2022. karácsonya előtt szép csendben ismét zöld utat adott a felfüggesztett projektnek, és az újabb engedélyben az eddigieknél is jóval nagyobb terület szerepel: az 52-53 hektár helyett immár hozzávetőleg 77 hektárról van szó.

2023.01.30.
2023.01.16.

Döbbenetes indoklással utasította el a bíróság a Greenpeace keresetét. Az indoklás szerint a Fertő tavi beruházás csak akkor sértené a Natura 2000 rendeletet, ha a tevékenység egy egész faj vagy annak élőhelye fennmaradását veszélyeztetné. A zöldszervezet vizsgálja az ítélet megtámadásának lehetőségét a Kúrián. További jogi lépéseket terveznek amiatt is, mert a Kormányhivatal néhány héttel ezelőtt ismét engedélyt adott a projektre, ráadásul közel 50 százalékkal nagyobb területre, mint korábban.

2023.01.16.
2022.08.24.

Felülvizsgálatot kezdeményeztünk a Kúriánál amiatt, mert a kormány önkényesen megváltoztatta az építkezéssel érintett terület Natura 2000 besorolását, gyakorlatilag ezeket egy átsorolással kivette a védett területből. A Natura 2000 területek kijelölését rengeteg kutatómunka és szakértői egyeztetés előzte meg. Azok a területek, melyek végül részei lettek az uniós Natura 2000 hálózatnak, közös kincsnek számítanak és a tagállamok nem szabhatják át a határait, egységeit önkényesen.

2022.08.24.
2022.07.08.

Bár nem jelentették be nyíltan, de úgy tűnik egyelőre tényleg leállítják a Fertő tónál zajló természetpusztító beruházást, a folytatásra kiírt közbeszerzést ugyanis azzal az indokkal nyilvánították eredménytelennek, hogy nincs rá fedezet. A Greenpeace szerint nemcsak átmenetileg, hanem végleg le kell állítani a projektet. Csak olyan kisléptékű fejlesztést tudnak elfogadni, ami összhangba hozza az ökológiai szempontokat a helyi igényekkel: ez a szelíd ökoturizmus útja. Hajrá Kócsagok!

2022.07.08.
2022.05.31.

A Fertő tó védői üzenik: nem fognak elfáradni és nem fognak leállni! A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal egy ún. védiratot nyújtott be, amellyel a Greenpeace keresetében megfogalmazott jogi érvek ellen kívántak védekezni. A védirat a zöldszervezet szerint nem tartalmazott valódi ellenérveket, ezért egy újabb beadvány benyújtásával igyekeznek hárítani a hivatal érvelését.

2022.05.31.
2022.05.31.

A Greenpeace újabb pert indított a Fertő tó védelmében, hogy bíróságon szerezzen érvényt azoknak a hazai és nemzetközi jogszabályoknak, amelyeket a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal a határozatával a zöldszervezet szerint ismét semmibe vett. A hivatal ugyanis újabb ezer sebből vérző környezetvédelmi működési engedélyt adott ki a Fertő tavi óriásberuházásra, és gyakorlatilag kivette a Natura 2000 területek közül az egész beruházás területét. A Greenpeace a közigazgatási határozat hatályon kívül helyezését kéri a bíróságtól.

2022.05.31.
2022.03.30.

Újabb videóval jelentkezik Litkai Gergely, aki ezúttal Udvaros Dorottya színművésznővel mutatja be a Fertő tavi, és más kiemelt beruházások természetvédelmi és jogi abszurditásait. A sokszoros hazai és nemzetközi védelem alatt álló Fertőn a kormány 45 milliárd forint közpénzből épít üdülőkomplexumot, összesen 60 hektáron. A helyi civilek és a Greenpeace elszántak: addig folytatják a tiltakozást, amíg a kormány le nem állítja a fejlesztésnek titulált természetrombolást.

Nézd meg a videót itt!

2022.03.30.
2022.02.16.

Udvaros Dorottya is csatlakozott a Greenpeace-aktivistákhoz, akik élőlánccal és két emelet magas állványokra felfüggesztett molinóval követelik a Fertő tónál a terület élővilágát pusztító kormányzati megaberuházás leállítását. A Greenpeace az elmúlt hónapokban a rendelkezésre álló összes létező jogi eszközzel próbálta megállítani a nemzeti parki területen zajló súlyos természetrombolást. A kormány azonban ahelyett, hogy vigyázna rábízott közös kincsünkre, egyre több közpénzt öl bele abba, hogy elpusztítsa azt.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

2022.02.16.
2022.01.12.

Nem az ő dolguk: a Közbeszerzési Döntőbizottság sajtóközleményt adott ki, amelyben azt állítja jogilag hibás a Greenpeace beadványa. Nekik nincs arra jogosultságuk, hogy ellenőrizzék, a projekt megfelel-e a környezetvédelmi törvényeknek. Csakhogy mi nem is ezt kérdeztük. Azt kértük, hogy vizsgálják meg, hogy a projekt a saját környezetvédelmi engedélyeinek megfelel-e, mert úgy látjuk, hogy az építkezés az engedélyezett méreteknél is jóval nagyobbra nőtt.
Kinek a feladata kivizsgálni a fertői közbeszerzés kapcsán felmerült törvénysértést, ha nem a Közbeszerzési Döntőbizottságé?

2022.01.12.
2022.01.11.

25 millió forintos eljárási díjat követel a Greenpeace-től a Közbeszerzési Döntőbizottság, hogy érdemben foglalkozzon a fertői közbeszerzésről szóló beadványunkkal. Természetesen nem tudjuk kifizetni ezt a hajmeresztő összeget. Az ilyen elrettentő mértékű eljárási díjaknak jól láthatóan az a célja, hogy senkinek eszébe se jusson megkérdőjelezni a közbeszerzési eljárásokat. A fertői beruházás költségvetése eközben 45 milliárd forint felett jár. Összehasonlításképp, ez az összes magyar nemzeti parkunk több mint 7 évi összköltségvetése.

25 millió forintot követel a Greenpeace-től a Közbeszerzési Döntőbizottság a fertői beadvány elbírálásáért

2022.01.11.
2022.01.05.

December 24-én írták ki újra a botrányos közbeszerzést, aminek visszavonását alig pár hete ünnepeltük. Most ráadásul még a környezetvédelmi engedélyekben szereplő adatoknál is nagyobb méretek vannak megadva bizonyos elemekre, sőt, olyan épületek is felbukkantak benne, amelyekre egyáltalán nincs engedélye az állami cégnek. Újra megtámadtuk a közbeszerzési kiírást, és továbbra is azt kérjük a kormánytól, hogy azonnal állítsa le a súlyosan jogsértő és természetpusztító beruházást.

2022.01.05.
2021.12.17.

A Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztálya állásfoglalást adott ki, melyben a Fertő tavi természetpusztító beruházás leállítását követeli. Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya vélekedése szerint természetvédelmi területen nem engedhető meg egy ekkora volumenű beruházás, ami egyébként a jövő generáció természethez és egészséges környezethez való jogát is veszélyezteti.

2021.12.17.
2021.12.12.

Ünnepi demonstrációt tartottak Sopronban abból az alkalomból, hogy december 13-án épp 20 éve, hogy a Fertő-táj Világörökségi státuszt kapott az UNESCO-tól. A rendezvényen mintegy százan vettek részt Sopronban, a Fertő tavi beruházás leállítását követelve. A Fertő tó Barátai Egyesület és a Greenpeace Magyarország által szervezett eseményhez Udvaros Dorottya is csatlakozott.
Fertő világörökségi státusz-UNESCO ünnepi évfordulós demonstrációFotó: Járdány Bence / Greenpeace

2021.12.12.
2021.12.11.

Siker! Visszavonta a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a botrányos indoklásáról elhíresült, építkezésekre kiírt gyorsított közbeszerzési eljárást. A hivatalos indoklás szerint azért, mert olyan sok kérdés érkezett a potenciális pályázóktól, hogy azokat a gyorsított eljárásban nem tudnák megválaszolni.
Fotó: Greenpeace

2021.12.11.
2021.12.10.

A Greenpeace megtámadta a Fertő tavi építkezésekre kiírt gyorsítottközbeszerzést, melynek indoklása szerint azért kell minél előbb megkezdeni az építkezést, mert ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi. Ezzel az állami cég maga ismeri el, hogy célja kifejezetten az állatok elűzése a nemzeti parkból.

2021.12.10.
2021.11.18.

A Fertőért indított kampányhoz Udvaros Dorottya mellett Litkai Gergely is csatlakozott. Az ismert humorista alternatív tárlatvezetést tartott a Fertő Part nevű üdülőkomplexumot építő cég soproni propagandakiállításán. A videót néhány hét alatt több mint félmillióan látták különböző csatornákon. A helyi civilek és a Greenpeace elszántak: addig folytatják a tiltakozást, amíg a kormány le nem állítja a fejlesztésnek titulált természetrombolást.

Nézd meg a videót itt!

2021.11.18.
2021.11.10.

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága elfogadta a Fertő tó Barátai Egyesület javaslatát, és online petíciót indított a honlapján. A bizottság felhívta továbbá az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy a beruházás vélhetően több uniós jogszabályt sért, és erről az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága is tárgyalni fog.

2021.11.10.
2021.10.14.

A Greenpeace osztrák szervezete az Európai Bizottsághoz fordult a Fertő tavi beruházás miatt. Ugyanis mivel a beruházás osztrák-magyar közös nemzeti parkban épül, a magyar hatóságoknak fel kellett volna kérniük az osztrák felet közös környezeti hatásvizsgálatot elkészítésére. Ennek elszabotálásával a magyar kormány egyértelműen uniós jogot sértett.
Fotó: Mitja Kobal / Greenpeace

2021.10.14.
2021.08.09.

A Greenpeace miniszterelnöknek írt levelére Nagy István, a természetvédelemért is felelős agrárminiszter válaszolt. Véleménye szerint semmi baj a Fertő tavi beruházással.
Fotó: Greenpeace

2021.08.09.
2021.07.22.

A Greenpeace nyílt levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy lépjen fel a természetpusztító beruházások, különösképpen a Fertő tónál folyó kormányzati beruházás ellen.

2021.07.22.
2021.06.18.

A Fridays for Future Magyarország mozgalom aktivistái tüntettek a Fertő tavi beruházás ellen, és a nagy tavaink védelmében. A menet a Batthyány tértől vonult a Karmelita Kolostorhoz.
Fotó: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

2021.06.18.
2021.06.14.


Az Európai Bizottság ún. EU-s pilot eljárást indított az ügyben. Ez a kötelezettségszegési eljárások előtti állomás, amikor az érintett fél lehetőséget kap rá, hogy tisztázza a felmerült problémákat. Az építkezés azonban ezidő alatt is folyamatosan halad

2021.06.14.
2021.06.10.

fecskék védelmében léptek fel Greenpeace-aktivisták Udvaros Dorottyával a Fertő tónál. Az akció során a félrevezetően „madárvédő hálóknak” nevezett műanyag rácsozatot szedték le a még megmaradt, cölöpökön álló házak aljáról, amelyet a beruházást végző cég emberei szereltek fel, hogy így akadályozzák meg a fecskék fészkelését.


Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

2021.06.10.
2021.06.03.

A Greenpeace a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságához fordult, arra kérve a testületet: vizsgálja felül korábbi, a Fertő tavi beruházással kapcsolatos döntését. Mára ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a beruházás súlyosan károsítaná az adott élőhelyet.

2021.06.03.
2021.05.27

A Nagy Tavak védelméről szóló, ellenzéki politikusok által benyújtott országgyűlési határozati javaslatot az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának fideszes többsége vita és indoklás nélkül leszavazta. A szavazás napján civilek tüntettek a parlament előtt.
Fotó: Járdány Bence

2021.05.27
2021.05.22.

A biológiai sokféleség világnapja alkalmából a Fertő tónál, a Balatonnál, a Velencei-tónál és a tatai Öreg-tónál demonstráltak a helyi civilek a természetromboló nagyberuházások ellen. A Fertő tavi akcióhoz Udvaros Dorottya színésznő is csatlakozott.
Fotó: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

2021.05.22.
2021.04.28.

A Greenpeace pert indított a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal közigazgatási határozatának hatályon kívül helyezéséért, amelyben módosította a Fertő tó partján indított beruházás engedélyét, ezzel hozzájárulva a további természetpusztításhoz. A per még folyik.
Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

2021.04.28.
2020.09.26.


Több mint 70 természet- és környezetvédelmi szervezet közös nyilatkozatban kérte a kormányt arra, hogy biztosítsa: nagy tavaink nem esnek áldozatul állami és magán idegenforgalmi beruházásoknak. A nyilatkozatra nem érkezett válasz.

2020.09.26.
2020.01.20.

Egy magánember panaszt nyújtott be az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságára a beruházás negatív hatásai miatt a Natura 2000-es területre. A bizottság a panaszt megalapozottnak találta, ezért a vizsgálat jelenleg EU Pilot fázisban van, ami a kötelezettségszegési eljárás előszobája.

2020.01.20.

Mit tehetsz a Fertőért?

Tájékozódj. Tudd meg mi a gond, és miért olyan fontos megvédeni a még megmaradt vizes élőhelyeket. Olvasd el a kérdés-válasz részt itt a honlapon. Ha sehol se találsz választ a kérdésedre, írj nekünk!
Ismerd meg jobban a szikes tavak élővilágát, és csatlakozz a nemzeti parkok által szervezett túrákhoz.
Beszélgess ismerőseiddel, barátaiddal a Fertő tónál zajló beruházásról, és oszd meg velük is ezt a weboldalt.
Küldj levelet a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-nek, hogy állítsák le a természetpusztító beruházást. A címük: 9400 Sopron, Új utca 4., uh.trznotrefnorpos@gasraktit
Írj levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy lépjen fel a beruházás ellen! A mi korábbi levelünket itt találod. A cím: Miniszterelnökség, 1357 Budapest, Pf. 6 uh.vog.em@kotetzekre uh.vog.km@konleretzsinim
Írj levelet dr. Nagy István agrárminiszternek. Ő felelős Magyarországon a természetvédelemért. Mondd el neki, hogy azt szeretnéd, betonozás helyett védje meg  a Fertőt. A mi korábbi levelünket itt találod. A cím: 1052 Budapest, Apáczai Csere János u. 9.; uh.vog.ma@retzsinim
Nézd meg a saját szemeddel. Ha újságíró vagy, kérj belépési/forgatási/fotózási engedélyt a területre, és nézd meg mi történik a valóságban. Ha nem engednek be, akkor adj hírt arról.
Küldd el a barátaidnak e-mailben, vagy oszd meg a FB-on a videót, amelyben Litkai Gergely humorista tart tárlatvezetést a Fertő tavi beruházásról szóló propagandakiállításon – garantáljuk, hogy örülni fognak neki. 🙂 A videót már több mint félmillióan látták, nem véletlenül.
Nyomtass kócsagos levélpapírt, és írj igazi levelet valamelyik barátodnak, ismerősödnek.
Scroll to Top