Mérd fel, mennyit tudsz a klímavészhelyzetről!

Kvíz! Erdőirtások, légszennyezés, túlfogyasztás. Számtalan emberi tevékenység járul hozzá a környezet pusztításához, valamint a globális felmelegedéshez! Mindez bolygónk, annak élővilága és az egész emberiség fennmaradását veszélyezteti. Töltsd ki kvízünket, hogy felmérd, mennyire vagy képben a klímavészhelyzettel.

A légszennyezettséggel összefüggő betegségekben, köztük például az asztmában szenvedők száma világszinten folyamatosan nő. Magyarországon évente hány ember haláláért felelős a légszennyezettség?
Európában az üvegházhatású gázok kibocsátásának közel harmadáért a közlekedési ágazat felelős. Ennek hány százaléka származik személygépjárművekből?
Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, aminek körülbelül a fele egyszer használatos műanyag. Ezeket sokszor csak 1-2 percig használjuk, de lebomlásukhoz több száz év sem elegendő. Az eddig keletkezett műanyag szemét körülbelül hány százalékát nem hasznosították soha újra?
Az állattenyésztés olyan mértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz, mint a világ összes autója, kamionja, repülője, vonata és hajója együttvéve. Hány százalék ez?
Az erdőirtások nagymértékben hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, mivel a ritkuló faállomány kevesebb szén-dioxidot tud kivonni a légkörből. Világszerte percenként hány focipályányi területnek megfelelő trópusi erdő tűnik el?
A földi életet veszélybe sodró klímakatasztrófa elkerülése érdekében az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors és hatékony csökkentésére lenne szükség minden országban. Mi az Európai Unió klímasemlegességre kiszabott céldátuma?
Az oxigén felét, amit belélegzünk, a tengerek biztosítják. Emellett mintegy egymilliárd ember számára táplálékot is nyújtanak. Bolygónk felszínének hány százalékát borítják tengerek?
Tengereink veszélyben vannak. Súlyosan károsodtak a túlzott halászat, a szárazföldről bekerülő szennyeződések és a klímaváltozás miatt. A halállományok hány százaléka került veszélyeztetett helyzetbe a túlzott mértékű ipari halászat következtében?
Az emberi tevékenység következtében a fajok tömegesen pusztulnak ki, és ez az emberiségre is hatással lesz. Az ENSZ biodiverzitás-jelentése szerint mennyi állat- és növényfajt fenyeget a kipusztulás közvetlen veszélye?
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
Scroll to Top