MIT TETTÜNK 2022-BEN?

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2022

Előszó

2022-ben megtörtént, ami elképzelhetetlennek tűnt sokunk számára: Oroszország lerohanta Ukrajnát, és ezzel háború tört ki a szomszédunkban. Megdöbbenve állunk az értelmetlen erőszak előtt, amely ártatlan emberéleteket követel, félelmet és gyűlöletet gerjeszt egy olyan világban, ahol – ha túl akarjuk élni az évszázadot – az összetartás, a közös fellépés elengedhetetlen.

A Greenpeace neve már a kezdetektől egybeforrt a békével, az erőszakmentesség az egyik legfontosabb alapelvünk. Egy olyan világért küzdünk, melyet nem a véres konfliktusok, hanem az együttműködés ural. Ahol nem folynak háborúk az erőforrásokért és az energiáért, és ahol nem kell a nukleáris fegyverkezés rettegésében élnünk. Közös erővel, együttműködést keresve kell dolgoznunk a jövőnket fenyegető legnagyobb válságok megoldásán. Csak így tudunk hatékonyan tenni a klímaválság és a természet pusztulása ellen.

Ez hazánkban folytatott munkánk alapelve is. 2022-ben lett húszéves a Greenpeace Magyarország. Megalakulásunk óta azért dolgozunk itthon, hogy a döntéshozók olyan intézkedéseket hozzanak, melyek egy békés és élhető országot biztosítanak a ma élő emberek és a jövő generációk számára. Bátran és kitartóan lépünk fel az éghajlatunkat károsító és a természeti kincseinket pusztító döntések ellen.

Számos mérföldkövet értünk el munkánkban 2022-ben:

  • Március elején több ezer emberrel együtt álltunk ki a békéért a budapesti Hősök terén, hogy az Ukrajna ellen indított orosz invázió ellen tiltakozzunk.
  • „STOP PET” kampányunk is hozzájárult ahhoz, hogy a kormány bejelentette: 2024-től visszaválthatóak lesznek az italcsomagolások Magyarországon.
  • A helyi civilekkel a Fertő tó védelméért folytatott küzdelmünk meghozta gyümölcsét, amikor nyáron kiderült, hogy felfüggesztik a természetpusztító turisztikai gigaberuházást.
  • A Greenpeace Magyarország közreműködésével óriási civil összefogás indult a kormány által hozott tűzifarendelet ellen.
  • Ősszel saját helyre költözött a Bolygó közösségi hely, melyet a Greenpeace és a Fryshuset alapított egy nemzetközi kezdeményezés keretében, teret adva a zöldülni vágyó fiataloknak, szervezeteknek, mozgalmaknak.

Politikailag és anyagilag függetlenek vagyunk, és azok is maradunk. Bátran kiállunk a környezetet és természetet érintő fontos ügyekért, ezzel együtt az élővilág és az emberi élet védelméért.

Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója

„Miközben az emberi tevékenység által előidézett ökológiai és klímaválság miatt a világ egyre bizonytalanabb hellyé válik, az ukrajnai háború rettenetével további biztos pontokat vesztettünk el 2022-ben. Magyarországon egyszerre kellett megküzdenünk a menekültválsággal, az energiaválsággal, a vágtató inflációval és az elsorvadó kukoricatáblák rémképe által kísért, sosem látott aszályos nyárral. Eközben a kormány egyre rosszabb válaszokat adott a kihívásokra. A válság hiába adott lehetőséget a klímagyilkos fosszilisektől való megszabadulásra, gyorsuló ütemben ömlik a pénz a szénbe, a gázba, az olajba. A természet védelme helyett megkönnyítették az erdők pusztítását és korlátozták a napenergia terjedését. Mégis elértük, hogy ezrek álljanak ki Budapesten a békéért, és hogy összefogás szülessen a kormány által hozott tűzifarendelet ellen. A helyi civilekkel a Fertő tó védelméért folytatott küzdelmünk pedig meghozta gyümölcsét: felfüggesztették a természetpusztító gigaberuházást. Hálásan köszönjük a támogatását azoknak, akik minden nehézség ellenére segítették munkánkat, továbbra is kitartottak mellettünk és céljaink mellett!”

Mező János Bálint

Ügyvezető igazgató, Greenpeace Magyarország

1. Kampányunk a klímavédelemért

1. Kampányunk a klímavédelemért

2022 sorsdöntő év volt. Februárban Oroszország lerohanta Ukrajnát, ezzel véres háború kezdődött Európában. Magyarországon mindeközben országgyűlési választások voltak. Mindkét esemény rávilágított arra: most még fontosabb, hogy sokan legyünk, akik kiállunk egy zöld és békés jövőért.

Az év elején elindítottuk Klímaválasztás 2022 kampányunkat, melynek keretében zöld nyilatkozat aláírására kértük a jelölteket. Oroszország ukrajnai agressziója tükrében pedig még nyilvánvalóbbá vált, hogy meg kell szabadulnunk a fosszilis energiahordozóktól, és olyan intézkedéseket kell hozni, melyek gyorsan csökkentik hazánk energiafüggőségét. A piszkos energiahordozók kivezetéséért indított akciókkal, a témában végzett közvélemény-kutatásokkal és nyílt levélben is felszólítottuk a döntéshozókat: azonnal cselekedni kell.

Ősszel a kormány egy tollvonással ellehetetlenítette a hazai napelemes fejlesztéseket, ezért petíciót indítottunk az átgondolatlan döntés ellen.

Klímaválasztás 2022: zöld nyilatkozat aláírására kértük az országgyűlési választás jelöltjeit

Az országgyűlési választások előtt három hónappal elindítottuk Klímaválasztás 2022 kampányunkat. Ennek keretében felkerestük mind a 106 választókerületben induló egyéni jelölteket, akiket arra kértünk, hogy írják alá zöld nyilatkozatunkat, és vállalják, hogy megválasztásuk esetén döntéseiket az alapvető környezetvédelmi, természetvédelmi szempontok alapján hozzák meg. Klimavalasztas2022.hu honlapunkon mindenki megnézhette, hogy a saját választókerületének jelöltjei aláírták-e már a nyilatkozatot, illetve az oldalra ellátogatva bárki írhatott e-mailt a választókerületében induló képviselőjelölteknek, a zöld ügyek iránti elköteleződésre buzdítva őket.

Klímválasztás 2022 logo

Közben országjáró túrát is szerveztünk, hogy felhívjuk a figyelmet a hazánkban zajló szisztematikus környezet- és természetrombolásra. A Debrecentől Balatonig tartó eseménysorozat egyik főszereplője a videójátékokból ismert, mindent felfaló Pac-Man figura volt, mely olyan szavakból állt össze, amelyek konkrét példái annak, hogyan veszélyezteti a kormány hazánk természeti értékeit és éghajlati biztonságát.

A fosszilisek kivezetéséért és az energiafüggetlenségért kampányoltunk

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja még jobban rávilágított arra, hogy meg kell szabadulni az energiafüggőséget okozó fosszilisektől. Az Európai Tanács március 24-25-i ülésén többek között arról tárgyalt, hogyan tud az EU leválni az orosz energiáról. Azonnali lépésekre szólítottuk fel a magyar kormányzatot, hogy a lehető leggyorsabban csökkenjen a függőségünk az orosz fosszilis energiahordozóktól, melyek megvásárlásával közvetve támogatja hazánk anyagilag Putyin elnök háborúját. Arra kértük Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ezekért lépjen fel az EU-csúcson is.

Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy Magyarországnak legalább 50%-kal kell mérsékelnie a földgáz- és olajfelhasználását 2030-ig, és úgy kell megszabadulnia az orosz energiától, hogy azokat nem máshonnan származó fosszilisekkel váltja ki. Eközben hangsúlyoztuk, hogy fel kell készülni a következő fűtési szezon esetleges ellátási nehézségeire is. Most még nyilvánvalóbbá vált, hogy az ország energiafüggetlensége csak megújulókkal, valamint energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházásokkal érhető el.

A Policy Solutions elemző intézet és a ZRI Závecz Research március utolsó hetében közvélemény-kutatást készített a megbízásunkból, mely egyértelművé tette: a magyarok több mint háromnegyede úgy véli, hogy itthon kellene megtermelnünk a számunkra szükséges energiát, és nem szabadna más országoktól, főként az orosz gáztól függenünk.

Áprilisban hazánkban is közzétettük a Greenpeace „Unhooking Europe from Oil” című nemzetközi elemzését – ebben egy, a közlekedés átalakítására vonatkozó 10 pontos javaslatcsomagot állítottunk össze, amely alkalmazásával jelentősen lehetne csökkenteni az Európai Unió olajfelhasználását. Ezután 8 civil szervezettel közösen nyílt levelet írtunk Budapest és a fővárosi kerületek vezetésének, hogy ők is tegyenek ambiciózus intézkedéseket az olajhasználat csökkentésére.

A MOL százhalombattai kőolaj-finomítójára kivetített VÉRES PROFIT: SZÉGYEN” felirattal is üzentük a döntéshozóknak: meg kell szabadulni a fosszilisektől. Miközben a MOL profitja 2021-hez képest 38%-kal nőtt az első negyedévben, Magyarország ellátásbiztonsági kifogásokra és egyéb csúsztatásokra hivatkozva készült megvétózni az orosz olajra vonatkozó európai embargót. Az akciósorozatot tovább folytattuk: Budapesten, a Képviselői Irodaházra kivetített felirattal üzentünk a kormányfőnek: „ELÉG A VÉRES OLAJBÓL!”, majd olajoshordókkal demonstráltunk a Parlament előtt, a Kossuth téren.

Júliusban sajtóközleményben reagáltunk a kormány fosszilisek felpörgetésére tett újabb bejelentéseire. Kiemeltük, hogy nem kezelhető a gázválság úgy, hogy további támogatásokkal ösztönözzük a fosszilis energiaforrások felhasználását. A válságra olyan válaszokat kell adni, amelyek nem veszélyeztetik a klímacélokat.

Ősszel Greenpeace-aktivisták a Budaörsi út felüljáróján egy „SEBESSÉGKORLÁTOZÁST MOST!” feliratú transzparenst feszítettek ki, felhívva rá a figyelmet, hogy az energiaválság megoldása nem képzelhető el radikális energiatakarékosság nélkül. Az autópályákon az érvényben lévő 130 km/óra helyett 100 km/órára kell csökkenteni a megengedett legnagyobb sebességet – ez ugyanis mintegy 23%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményezne.

Közzétettük új közvélemény-kutatásunk eredményét is, mely megmutatta, hogy a magyarok zöld energiát szeretnének a gáz- és olajfüggőség helyett. A válaszokból egyértelműen kirajzolódott, hogy a magyarok többsége szerint elsősorban a megújulók, illetve az energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházások támogatásával kell biztosítani az ország energiaszükségletét és energiafüggetlenségét, valamint hazánknak legkésőbb 2035-ig fel kellene hagynia a földgáz használatával.

Mindeközben tovább kampányoltunk az atomenergia ellen. Közzétettük álláspontunkat a Paks I. üzemidő-hosszabbításáról szóló tervekről, melyben kifejtettük, hogy ez miért felesleges, káros és veszélyes intézkedés.

Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy Magyarországnak legalább 50%-kal kell mérsékelnie a földgáz- és olajfelhasználását 2030-ig, és úgy kell megszabadulnia az orosz energiától, hogy azokat nem máshonnan származó fosszilisekkel váltja ki. Eközben hangsúlyoztuk, hogy fel kell készülni a következő fűtési szezon esetleges ellátási nehézségeire is. Most még nyilvánvalóbbá vált, hogy az ország energiafüggetlensége csak megújulókkal, valamint energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházásokkal érhető el.

Petíciót indítottunk a napelemes fejlesztések kivégzése ellen

Októberben „Napenergiát minden családnak!” névvel indítottunk petíciót azért, hogy minél szélesebb körben hozzáférhetőek legyenek a napelemek, és tovább bővülhessen azoknak a magyar családoknak a köre, akik a napenergia segítségével csökkentik rezsiköltségüket. Egyúttal élesen kritizáltuk a kormány friss rendeletét, amellyel megtiltotta az új napelemes rendszereknél a hálózatra való betáplálást, ezzel százezrektől elzárva azt a lehetőséget, hogy klímabarát megújuló energiával mérsékeljék energiakiadásaikat.


2. Kiálltunk a békéért

3. Kampányunk a biodiverzitás megőrzéséért

4. Kampányunk a műanyagszennyezés felszámolásáért