MIT TETTÜNK 2023-BAN?

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2023

Előszó

Háborúk, gazdasági válság, az egekbe szökő infláció és időjárási anomáliák uralták 2023-at, amely a mérések kezdete óta a legmelegebb év volt a világon. A tudósok egyre hangosabban figyelmeztetnek: ha nem fogjuk vissza gyorsan és drasztikusan az üvegházhatású gázok kibocsátását, akkor két foknál nagyobb lesz a felmelegedés mértéke, ennek pedig katasztrofális következményei lehetnek a Földre és ezáltal az életminőségünkre.

Ám nincs minden veszve. 2023-ban elkezdett pislákolni a remény lángja, amikor több évtizedes küzdelem után mintegy 200 nemzet vezetői megállapodtak arról, hogy az évtized végéig az óceánok 30%-át védetté kell nyilvánítani. Decemberben pedig a COP28 klímakonferencia végső zárószövegébe végre bekerült, hogy az emberiségnek át kell állnia a fosszilisekről a klímabarát energiaforrásokra, amit fel kell gyorsítani még ebben az évtizedben. A Greenpeace hosszú ideje dolgozik mindkét célért.

Globális szinten történnek pozitív irányú lépések bolygónk védelméért. A Greenpeace Magyarország csapatával azt szeretnénk elérni, hogy a hazai döntéshozók is tegyenek végre érdemi vállalásokat a klíma- és természetvédelemben. Megállíthatatlanul küzdünk azért, hogy kiszabaduljunk a fosszilisek fogságából, hogy ne öntsék betonba a természetet, és hogy a Magyarországon működő üzemek ne szennyezhessék el a környezetet.

2023-ban kampányainkban számos mérföldkövet értünk el:

• Leállították és újratervezik a Fertő tavi túlméretezett turisztikai beruházást.
  • Az új napelemes rendszerek telepítésénél a korábbi tilalom után a kormány ismét engedélyezte a hálózatra való betáplálást.
  • A Kárpátok magyarországi erdeiben bemutattuk az ott zajló pusztításokat, hogy hazánkban is egyre többen álljanak ki Európa utolsó vadonjának megmentéséért.
  • Életbe lépett az a kormányrendelet, mely szerint egyes hulladéktermelő és hulladékkezelő cégeknek, valamint hulladéklerakó-üzemeltetőknek pénzügyi garanciát kell adniuk az általuk okozott esetleges környezeti károk felszámolására.
  • Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként hivatalosan is megnyitott a Bolygó közösségi tér, a zöld témákra nyitott fiatalok új találkozási pontja.

Nem állunk meg, a munkát tovább folytatjuk. Függetlenségünk záloga, hogy nem fogadunk el támogatást kormányoktól, politikai pártoktól, vállalatoktól. Továbbra is számítunk támogatóinkra, követőinkre, akik mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországot összefogással zöld útra tereljük.

Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója

Soha nem volt olyan forróság a Földön, mint 2023-ban. A végtelenségig kizsigereljük a természetet, így a világ élelmiszertermelésének harmada veszélybe került. A civilizációnkat fenyegető változások a szemünk előtt zajlanak, ennek ellenére a politikusok és a nagyvállalatok a végtelen növekedés illúzióját kergetve a további anyagi haszonszerzésről egyezkednek. Nincs idő alkudozni az éghajlati és természeti rendszerek rovására. A magyar kormány folyamatosan a múltba fektet a jövő helyett, és az élővilág szisztematikus feláldozásával óriási károkat okoz. Ezzel elpocsékolják az értékes időt és pénzt, amit a klíma- és természetvédelemre, valamint a megváltozott éghajlati viszonyokhoz való adaptációra fordíthatnánk. Ezt nem fogjuk hagyni. Az eddigieknél is erősebben lépünk fel azért, hogy egy olyan országban élhessünk, ahol nem a fosszilis ipar és a szennyező gyárak diktálnak. Olyan döntéshozókra van szükség, akik fáradhatatlanul egy zöld és igazságos jövőért dolgoznak, akik a megoldásban érdekeltek.

Mező János Bálint

Ügyvezető igazgató, Greenpeace Magyarország