Követeljük: tiltsák be a fosszilis energiahordozók reklámozását!

A fosszilis ipar, az autógyártók, a légitársaságok és a hajózási vállalatok reklámokkal és szponzorációval igyekeznek elterelni a figyelmet arról, hogy tevékenységük pusztító hatással van az éghajlatra. Ne hagyjuk, hogy a fosszilisekben érdekelt vállalatok a klímakatasztrófába sodorjanak minket.

Elindítottunk egy európai polgári kezdeményezést, mely lehetőséget ad arra, hogy egy olyan uniós szabályozás szülessen, mely megtiltja a fosszilis energiahordozók reklámozását és az ezekhez kapcsolódó szponzorációs tevékenységeket.

Miért fontos ez a tilalom?

Ha nem teszünk meg mindent a klímaválság enyhítéséért, annak egyik súlyos következménye egy globális szintű emberi jogi krízis lehet. Az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) legfrissebb jelentése világossá tette, hogy nincs idő a kifogásokra, ha el akarjuk kerülni a klímakatasztrófát. A jelentés nyilvánosságra hozatalát követően, António Guterres, az ENSZ főtitkára arra figyelmeztetett, hogy „az emberiség vészhelyzetbe került”. Az emberek világszerte már a bőrükön érzik, mit jelent a klímaválság. Főként Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában élő közösségek már most is a klímaválság pusztító következményeivel küzdenek: az egyre gyakoribb és egyre intenzívebb szárazságok, áradások, trópusi ciklonok, a tengerszint emelkedése mind-mind a jelen valósága, és ezek a hatások Európát, azon belül hazánkat sem kerülik el. A fosszilis energiahordozók kutatásával, kitermelésével, szállításával és kereskedelmével foglalkozó vállalatok 1957 óta tudják, hogy a fosszilis üzemanyagok (szén, a kőolaj és a földgáz) elégetése növeli a légköri szén-dioxid-koncentrációt. Ennek ellenére a szén-dioxid-kibocsátásban élenjáró cégek, mint a Total Energies, a Royal Dutch Shell, és a MOL, reklámokkal és különböző események szponzorációjával népszerűsítik klímaromboló tevékenységeiket.

1. A fosszilis energiahordozók reklámozása növelheti a károsanyag-kibocsátást

2. A fosszilisüzemanyag-cégek, valamint az autógyártók, a légitársaságok és a hajózási vállalatok gyakran úgy tüntetik fel magukat, mintha klímabarátok lennének és ezzel félrevezetik a fogyasztókat

3. A fosszilis ipar szereplői reklámjaikkal és szponzorálási megállapodásaikkal álmegoldásokat népszerűsítenek

4. A fosszilis ipar befolyása a politikára

5. A fosszilis energiahordozók növelik a légszennyezettség mértékét, melynek következtében emberek halnak meg

6. A klímaválság következtében sérülnek az emberi jogok, és a fosszilis ipar egyes szereplőit közösség elleni bűncselekménnyel vádolnak

7. A fosszilis ipar CO2-ellentételezésre vonatkozó állításai a klímaváltozással kapcsolatos tétlenség leplezésére szolgálnak

Gyakran ismételt kérdések a kampányról

1. Mi az az európai polgári kezdeményezés (ECI)?

2. Mi a különbség az ECI és egy hagyományos petíció között?

3. Miért kell olyan sok személyes adatot megadnom ahhoz, hogy aláírhassam a kezdeményezést?

4. Felhasználhatóak-e az adataim más célokra?

5. Mit kell tennünk, hogy valóban betiltsák a kezdeményezés által célzott reklámozást és a szponzorációt?

6. Mit tehetek, hogy sikeres legyen ez az európai polgári kezdeményezés?

7. Mit kell tennie az Európai Bizottságnak?

8. Hol alkalmaztak korábban ilyen tiltást?

Rólunk

Koalíciónkat nonprofit szervezetek és alulról szerveződő csoportok alkotják. Célunk, hogy törvényi úton megakadályozzuk, hogy a fosszilis par, valamint a fosszilis üzemanyagot használó járműgyártók, légi- és hajózási társaságok reklám- és szponzorációs tevékenységet végezhessenek az EU-ban. Azt reméljük, hogy ezzel megakadályozhatjuk, hogy a fosszilisekben érdekelt vállalatok téves információkat terjesszenek az éghajlatváltozásról és késleltessék az éghajlatváltozás elleni fellépést. Mindez végeredményben a fosszilisüzemanyag-társaságok befolyásának csökkenéséhez vezet, ami pedig egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz, hogy elkerülhessük az klímavészhelyzet legsúlyosabb következményeit.

353103 EMBER KÖVETELI, HOGY TILTSÁK BE A FOSSZILIS ENERGIAHORDOZÓK REKLÁMOZÁSÁT!

Ez csak a kezdet. A fosszilisekhez kötődő propaganda be lesz tiltva, az egyetlen kérdés az, hogy mikor.

Együtt el fogjuk érni ezt a célt. Kövesd a kampánnyal kapcsolatos legfrissebb híreket Insagramon és Twitteren. #BanFossilAds

Maradj velünk kapcsolatban, hogy időben értesülj a kampánnyal kapcsolatos hírekről.

Köszönjük mindenkinek, aki aláírta a fosszilis hirdetések tilalmát szorgalmazó Európai Polgári Kezdeményezést. A petíció lezárult. A kampány folytatásával kapcsolatban értesíteni fogjuk követőinket.