Méregmentes Magyarországot!

A kolontári vörösiszap-katasztrófa, majd a budapesti Illatos úti hordók körüli botrány óta minduntalan felmerül a kérdés: hány ilyen elszennyezett terület, időzített vegyi bomba van még az országban?

A Greenpeace Magyarország évek óta tárja fel ezeket a területeket. Balassagyarmattól Kiskunhalasig több tucat súlyos esetet találtunk.

A budapesti Illatos úton például 2000-3000 tonna, többnyire veszélyes vegyi anyag állt gazdátlanul éveken át.

A területen korábban többek között DDT-t gyártottak, és rákkeltő benzolt használtak nagy mennyiségben. Ezek a szerek a talajba és a talajvízbe jutottak, kockáztatva a környékbeli lakosok tízezreinek egészségét. Kampányunknak is köszönhetően végül 2016-ban a hatóságok elszállították és megsemmisítették a vegyszeres hordókat.

Követeld velünk együtt, hogy az ilyen ügyekben többé ne kelljen ennyit várni!

Szüntessük meg az elfeledett méreglerakókat, és fizessenek a szennyezők a mérgek eltakarításáért!

  • A mérgeket mindig azonnal távolítsák el, mielőtt még a környezetbe jutna a szennyezés – akkor is, ha még nem zárultak le a jogi eljárások az üggyel kapcsolatban. A kármentesítés költségeit pedig utólag hajtsák be a felelősökön.
  • Kötelezzék előzetes pénzügyi garanciák vállalására a veszélyes anyagokkal és hulladékokkal dolgozó vállalatokat, hogy a jövőben ne az adófizetők pénzén kelljen feltakarítani az esetleges szennyezést!

SIKER: 2023-ban életbe lépett egy kormányrendelet, mely szerint egyes hulladéktermelő cégeknek, valamint hulladéklerakó-üzemeltetőknek pénzügyi garanciát kell adniuk az általuk okozott esetleges környezeti károk felszámolására. A szabályozás azonban nem minden esetben terjed ki a veszélyes anyagokkal dolgozó üzemekre, ezért tovább dolgozunk a teljes környezeti kárfelelősség érvényesítéséért.

fő már aláírta. Meg sem állunk -ig!

Scroll to Top