Napenergiát a magyar családoknak!

A napelemek használata magyarok százezreinek csökkenti már most is a rezsijét. Miközben további százezrek várnak arra, hogy napelemekkel csökkenthessék az energiaköltségeiket, a kormány elveszi tőlük ezt a lehetőséget a napokban bejelentett döntéssel, amivel az új napelemes rendszereknél megtiltják a hálózatra való betáplálást.

A magyar kormány az elmúlt években elhanyagolta a hálózat fejlesztését, most pedig erre hivatkozva, a korábbi ígéreteivel ellentétben, egyik napról a másikra teszi lehetetlenné az új napelemes rendszerek hálózatra csatlakozását. Márpedig a klíma- és ökológiai válság, és az energiaválság megoldásához a megújuló energián keresztül vezet az út. A napelemes rendszerek már eddig is jelentős mértékben csökkentették Magyarország szén-dioxid-kibocsátását és energiafüggőségét.

Ezért azt követeljük, hogy…

Most nem akadályozni kell a megújulós fejlesztéseket, hanem – a többi uniós országhoz hasonlóan – az akadályokat kell elhárítani ezek útjából. A családok számára nem megdrágítani és értelmetlenné kell tenni a tervezett beruházásukat, hanem segíteni őket, hogy klímabarát, olcsó áramot termelhessenek, és ezzel gyorsan és érdemben tudják csökkenteni az energiaköltségeiket.

  1. Továbbra is legyen nyitott minden új igénylő számára a betáplálási lehetőség a hálózatra, 2022. október 31-e után is legyen lehetőség hálózathoz való csatlakozási kérelem benyújtására.
  2. A kormány tegye meg a szükséges lépéseket, hogy a tavaszi lakossági napelemes pályázat nyertesei mihamarabb megkezdhessék a beruházás megvalósítását.
  3. A kormány gondoskodjon arról, hogy a 2022. szeptemberi ígéretének megfelelően, mihamarabb írják ki a lakossági napelemes pályázat második fordulóját.
  4. A kormány intézkedjen arról, hogy a hálózat fejlesztésével hosszú távon, kiszámítható módon bővülhessen a lakossági napenergia-szektor.

Napenergiát a magyar családoknak!

Ez a kampány már lezárult

Köszönjük az érdeklődést! Ha kíváncsi vagy jelenleg is futó petícióinkra vagy kampányainkra, kérjük, látogass el a greenpeace.hu/cselekedj oldalra, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

Scroll to Top