SZUPERMARKETEK – STOP MŰANYAG!

Írd alá a petíciót, hogy a hazai élelmiszerboltok radikálisan csökkentsék az egyszer használatos műanyagok használatát.

Hazánkban az Aldi, az Auchan, a CBA, a Coop, a Lidl, a Penny , a Reál, a Spar és a Tesco is felelős a műanyagkrízisért. A zöldségek, gyümölcsök, ásványvizek, üdítők, csipszek, samponok és tisztítószerek zacskói, palackjai, dobozai és flakonjai jellemzően azonnal mennek a szemétbe, amint kiürülnek. Követeljük együtt a nagy élelmiszer-üzletláncoktól, hogy legyen választásunk! Kérjük őket együtt, hogy biztosítsanak csomagolásmentes és újratölthető termékeket.

Nincs már a világnak olyan sarka, amely ne lenne műanyaggal szennyezett. De a mikroszkopikus műanyagdarabkákat az emberi vérben és tüdőben is kimutatták, sőt, a legújabb kutatások szerint már születésük előtt megtalálható a csecsemők szervezetében.

Bár a szelektív hulladékgyűjtés szerencsére egyre népszerűbb, az újrahasznosítás önmagában nem jelent megoldást a műanyagválságra. Tudtad, hogy az 1970-es évek óta legyártott műanyagnak kevesebb, mint tizedét hasznosították újra? El kell felejtenünk, hogy mindent eldobható műanyagba csomagolunk és ebben a szupermarketeknek óriási szerepe van.

Kérjük együtt az élelmiszer-üzletláncokat, hogy 5 éven belül csökkentsék felére az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokat.

Írd alá a petíciót, hogy a hazai üzletláncok mondjanak nemet az eldobható műanyagokra.

További részletek követelésünkről

Számszerűsítve, 2027-ig az alábbi célok elérését várjuk az élelmiszerüzlet-láncoktól:

• Úgy szorítsák vissza 50%-kal az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok alkalmazását, hogy az eldobható műanyagok legalább negyedét újratölthető csomagolással helyettesítsék.
  • Tűnjenek el a nem újrahasznosítható csomagolóanyagok – fejezzék be azoknak a termékeknek a forgalmazását, melyek csomagolása nem újrahasznosítható.
  • Az üzletekben forgalmazott egyszer használatos italcsomagolások 80%-a legyen újratölthető 2027 végéig.

Hazánkban az Aldi, az Auchan, a CBA, a Coop, a Lidl, a Penny, a Reál, a Spar és a Tesco is felelős a műanyagkrízisért. A zöldségek, gyümölcsök, ásványvizek, üdítők, csipszek, samponok és tisztítószerek zacskói, palackjai, dobozai és flakonjai jellemzően azonnal mennek a szemétbe, amint kiürülnek. Követeljük együtt a nagy élelmiszer-üzletláncoktól, hogy legyen választásunk! Kérjük őket együtt, hogy biztosítsanak csomagolásmentes és újratölthető termékeket.

További részletek követelésünkről