Biztonságos jövőt – tiltsák be az új fosszilis beruházásokat!

Az Európai Unió és a tagállamok vezetői részére:

A klímaválság már a mindennapjaink része, az emberek világszerte szenvednek az éghajlati krízis következményeitől. A társadalmunk és az azt fenntartó természet létét fenyegeti, ha még több földgázt, olajat, szenet termelünk ki és égetünk el, valamint ha még több, ezekhez szükséges infrastruktúrát építünk ki.

A fosszilis energiahordozók mindenki biztonságát veszélyeztetik. A földgáz-infrastruktúra bővítése különösen nagy veszélyt jelent az Európai Unióban, mivel így rengeteg pénzt költenénk el a klímagyilkos földgázra, amitől legkésőbb 2035-ig meg kellene szabadulnunk.

Európának és Magyarországnak is valódi, fenntartható megoldásokra lenne szüksége: az államoknak az éghajlatváltozásra gyors megoldást jelentő, tiszta megújulókat, mint a nap- és szélenergiát, valamint az energiatakarékossági, és energiahatékonysági beruházásokat kell támogatnia. Még több gáz kitermelése, és az ehhez szükséges infrastruktúra megépítése rengeteg pénz elpazarlását jelentené, amivel csak fenntartanánk Európa káros fosszilis függőségét.

Ha Európa továbbra is intenzíven támaszkodik a földgáz használatára, az növekvő energiaszámlákhoz, fokozódó egészségügyi problémákhoz, a súlyosbodó klímaválság miatt egyre több halálesethez, valamint a természet pusztításához vezet. Ezért kell az Európai Uniónak és tagállamainak azonnal cselekedniük, hogy megállítsák a földgázhoz (#StopFossilGas) és a többi fosszilis üzemanyaghoz kapcsolódó beruházásokat, mielőtt túl késő lenne.

Magyarországon is le kell állítani az olyan beruházásokat, mint például a Mátrai Erőmű üzemidejének meghosszabbítása, a tervezett gázerőművek megépítése, illetve a Corvinus projekt keretében az Alföldön végzett földgázfúrások.

Követeljük, hogy haladéktalanul tegyék meg az alábbi lépéseket, közös jövőnk védelme érdekében:

• Tiltsanak be minden új fosszilis tüzelőanyag-projektet az Európai Unióban, mivel ezek nem egyeztethetők össze a Párizsi Egyezményben meghatározott 1,5 °C-os felmelegedési küszöbértékkel.
  • Állítsanak le minden állami támogatást, befektetést a fosszilisüzemanyag-projektekbe.
  • Teljesen, méltányos módon vezessék ki a fosszilis energiahordozókat, ezek közül is a földgázt 2035-ig.

Az Önök kötelessége, hogy úgy kezeljék az éghajlati és ökológiai vészhelyzetet, mint a létünket fenyegető válságot. Az életünk múlik rajta.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace