Tiszta levegőt!

Magyarországon közel 13 ezren halnak meg a légszennyezettség miatt évente. Bulgária után nálunk a legrosszabb a helyzet az Európai Unióban. Az autókból, buszokból és a helytelen fűtésből származó káros anyagok nemcsak légúti megbetegedéseket, hanem trombózist, agyvérzést és szívrohamot is okozhatnak. Ez nem mehet így tovább!

A régi dízelautók már most is nagy szerepet játszanak abban, hogy városainkban mérgező a levegő. A helyzet még rosszabbra fordulhat azzal, ha a nyugat-európai városokból kitiltott dízeleket használt autókként itthon vásárolják fel.

Azt várjuk a budapesti városvezetéstől, hogy hozzon mihamarabb döntést a régi dízeljárművek tilalmáról és dolgozza ki kivonásuk ütemtervét. Így elébe mehetünk annak, hogy Magyarország legyen a szennyező gépjárművek temetője.

A gyerekek, az idősek és a várandós nők a leginkább veszélyeztetettek, de a szennyezett levegő mindannyiunknak árt. Itt az idő, hogy együtt álljunk ki az egészségünkért!

Követeljük együtt a budapesti városvezetéstől, hogy:

  • 2026. szeptember 1-ig fokozatosan tiltsa ki a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről, ezzel együtt vonja ki a dízelüzemű BKV-buszokat a fővárosból, és mihamarabb* hozza nyilvánosságra ennek ütemtervét;
  • Fokozottan segítse a fenntartható közlekedés terjedését, fejlődését a fővárosban.

*FRISSÍTÉS: A szennyező járművek fokozatos kitiltására vonatkozó ütemterv nyilvánosságra hozatalának eredeti, 2019 év végi határidejét a Greenpeace Magyarország 2019 januárjában jelölte meg. 2019 októberével, az önkormányzati választásokat követően Budapestnek új vezetése lett. A Greenpeace Magyarország szakértői a Fővárosi Önkormányzat új vezetésével egyeztetéseket folytatnak a szennyező járművek budapesti kitiltásáról. Az előrelépést lassítja a koronavírus-járvány is. Azon dolgozunk, hogy az egyeztetések eredményeként minél hamarabb konkrét javaslatok szülessenek. Addig is várjuk tovább az aláírásokat, hogy ezzel is megmutathassuk a döntéshozóinknak: elegünk van abból, hogy szennyező járművek mérgezik a levegőt, és sürgős cselekvést várunk!


Kérdések és válaszok a kampányról


Ez a petíció lezárult. Az összegyűlt közel 45 000 aláírást 2021. július 16-án átadtuk Karácsony Gergelynek, Budapest főpolgármesterének.

Scroll to Top