Iskolai levegőszennyezés-mérések

Az iskolai levegőszennyezés-mérések eredményei

A Greenpeace Magyarország Tiszta levegőt!-kampányának keretében fővárosi és Budapest-környéki, valamint vidéki iskoláknál végeztünk légszennyezettségi méréseket először idén tavasszal, majd ősszel, hogy minél pontosabb képet kapjunk a levegő minőségéről az oktatási intézmények közvetlen közelében, ahol sok gyerek rendszeresen megfordul. Ezeken a területeken kiemelten kell törekednünk a levegő tisztaságára, ugyanis a gyerekekre, fiatalokra fokozott egészségügyi kockázatot jelent a szennyezett levegő.

A légszennyezettségi méréseket az iskolák bejárata mellett elhelyezett légszennyezettség-mérő csövekkel végeztük, melyekkel átlagosan négy héten keresztül mértük a levegő szennyezettségét, egészen pontosan annak nitrogén-dioxid-tartalmát.

A nitrogén-dioxid főként a régi, szennyező dízeljárművek kipufogógázából származik a városokban. A légszennyezettséghez továbbá hozzájárulnak télen a helytelen fűtési szokásaink is (nedves fa, szén, lignit tüzelése stb.), sőt a tisztább házfűtésből is jut a levegőbe nitrogén-dioxid. Magyarország egyike azon országoknak, ahol a legtöbben, évente körülbelül tizenháromezren halnak meg idő előtt a légszennyezés miatt Európában.

Mérésünk célja, hogy elérjük: a döntéshozók lépjenek fel hatékonyan levegőnk tisztaságáért, saját és gyermekeink egészségéért.

A tiszta levegőért végzett munkánkat te is támogathatod a greenpeace.hu/szmog oldalon. Köszönjük!

A légszennyezettségi adatokat mutató alábbi térképen kétféle adat látható:

• fehér karikával ábrázolt mérési helyek:
    hivatalos mérőállomások, rákattintva látható az adott mérési időszak alatt mért nitrogén-dioxid adatok átlaga, melyet az adott állomás mért.
  • színes (fekete, piros, narancs, sárga, zöld) karikával ábrázolt mérési helyek:
    az iskolák közelében lévő helyszínek. A feketével jelölt helyeken a Greenpeace Magyarország mérési eredményeinek értéke meghaladta a 40 mikrogramm/köbméter értéket, mely a nitrogén-dioxidra megadott éves határérték. Természetesen a mérés eredménye nem egyenlő az éves átlaggal: azaz ha 40 μg/m³ feletti az érték, akkor sem beszélhetünk hivatalosan határérték-túllépésről, de érdemes fokozottan figyelni az adott terület szennyezettségére, és lépéseket tenni a levegőtisztaság érdekében. A jelölésre kattintva látható a cím, a mérés ideje és mértéke.

*Az éves határértéket viszonyítási alapként tüntettük fel a skálán. Mivel nem éves időszakot vizsgáltunk, a 40 µg/m³ feletti mérési eredmény nem tekinthető hivatalos határérték-túllépésnek, de felhívja a figyelmet az erősen szennyezett levegőre. A Greenpeace Magyarország egy ilyen mérés esetén a 40 µg/m³ értéket tekinti a maximális, még nem kritikus szennyezettségi szintnek.

Kérdések és válaszok a mérésekről

Miért méri a légszennyezettséget a Greenpeace Magyarország az iskoláknál?

Miért pont iskolák környékén mérjük a légszennyezettséget?

Miért van szükség saját mérésekere, valami gond van a hatósági mérőhálózattal?

Milyen eszközt használ a mérésekhez a Greenpeace?

Hogyan méri a Greenpeace a légszennyezést?

Mennyire megbízható ez az eszköz?

Milyen légszennyező anyagot mér ez az eszköz?

Miért pont a nitrogén-dioxid-szennyezettséget vizsgáltálák?

Mi okozza a városokban a légszennyezettséget?

Milyen káros hatásai vannak a nitrogén-dioxidnak?

Mennyire súlyos a nitrogén-dioxid (NO₂) szennyezés Magyarországon?

Hol és mikor történtek a mérések?

Mely iskolák környékén méri a Greenpeace Magyarország a légszennyezettséget?

Milyen időszakban történt a mérés?

Csak fővárosi iskolák környékén mérte a légszennyezettséget a Greenpeace?

Az őszi méréseknél miért nincsenek feltüntetve az egyes iskolák nevei?

Mi az oka annak, hogy tavasszal kéthetes, ősszel pedig négyhetes periódusban mérte a Greenpeace a légszennyezettséget?

Hogyan értelmezhetőek a mérési eredmények?

Milyen módszertant használt a Greenpeace a mérési eredmények értékelésekor?

Hol érhetőek el a mérési eredmények?

Milyen nitrogén-dioxid határértékek vannak?

Miért az éves határértékekhez hasonlítja a Greenpeace a mérési eredményeit?

Lehet-e az órás határtékekhez hasonlítani a Greenpeace légszennyezettségi méréseit?

Megnyugodhatnak azokon a helyszíneken, ahol a mérés szerint alacsony volt a légszennyezettség?

Mik a következő lépések a légszennyezettségi mérések után?

Mit javasol a Greenpeace a mérési helyszíneket adó iskoláknak?

Van konkrét követelése a Greenpeace-nek az iskolai légszennyezettség mérések kapcsán?

Miért kampányol a Greenpeace Magyarország Tiszta levegőt! petíciójában pont a szennyező, régi dízelek mihamarabbi kitiltásáért?