Kórházi levegőszennyezés-mérések

Az egészségügyi intézményeknél végzett levegőszennyezés-mérések eredményei

A Greenpeace Magyarország Tiszta levegőt!-kampányának keretében fővárosi egészségügyi intézményeknél mérte a levegő szennyezettségét. A 2020. végi mérési időszakban koronavírusos betegek ellátásában résztvevő intézményeknél is vizsgáltuk a levegő minőségét. Tudományos kutatások igazolják ugyanis, hogy a szennyezett levegő nemcsak könnyíti a koronavírus terjedését, de súlyosabbá is teszi a betegség lefolyását. Ezért most minden eddiginél fontosabb, hogy érdemben lépjünk fel a légszennyezettség csökkentéséért.

A korábbi, 2019. szeptemberi mérés során pedig az volt a célunk, hogy minél pontosabb képet kapjunk a levegő minőségéről a gyermekeket, kismamákat és tüdőbetegeket ellátó egészségügyi intézmények környékén, ugyanis a lakosság ezen része különösen érzékeny a légszennyezésre.

A levegő nitrogén-dioxid-szennyezettségét először 2019. augusztus 29. és szeptember 19. között, majd 2020. november 30. és december 23. között mértük, az egészségügyi intézmények bejáratának közelében kihelyezett, úgynevezett diffúziós csövekkel.

A városokban a dízel gépjárművek használata jelentősen hozzájárul a súlyos egészségügyi kockázatokat jelentő szálló por (részecske) és a nitrogén-dioxid okozta légszennyezettséghez. A nitrogén-oxidok többek között csökkentik a tüdőfunkciót és különféle légzőszervi károsodásokat okoznak, valamint kapcsolatba hozhatók szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is. Magyarországon évente körülbelül tizenháromezren halnak meg a szennyezett levegő miatt – ez az egyik legmagasabb szám Európában.

Légszennyezettség-mérésünk célja, hogy elérjük: a döntéshozók települési és országos szinteken egyaránt lépjenek fel végre hatékonyan városaink, országunk levegőjének tisztaságáért, mindannyiunk egészségének védelmében.

A tiszta levegőért végzett munkánkat te is támogathatod a greenpeace.hu/szmog oldalon. Köszönjük!

Jelmagyarázat a térképhez

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

*Az éves határértéket viszonyítási alapként tüntettük fel a skálán. A Greenpeace Magyarország 3 hetes időszakot vizsgált. A 40 µg/m³ feletti mérési eredmény nem tekinthető hivatalos határérték-túllépésnek, de felhívja a figyelmet az erősen szennyezett levegőre.

Kérdések és válaszok a mérésekről

Miért méri a légszennyezettséget a Greenpeace Magyarország az iskoláknál?

Milyen eszközzel mérik a légszennyezést?

Milyen légszennyező anyagot mér ez az eszköz?

Mennyire megbízható ez az eszköz?

Hol történnek mérések?

Miért mért légszennyezettséget a Greenpeace koronavírusos betegeket is kezelő kórházaknál?

Milyen időszakban történtek a Greenpeace légszennyezettségi mérései?

Miért végez saját méréseket a Greenpeace? Valami gond van a hatósági mérőhálózattal?

Bejut-e a szennyezés az egészségügyi intézmények kórtermeibe is?

Hogyan zajlik a légszennyezettségi mérés?

Milyen módszertant használt a Greenpeace a mérési eredmények értékelésekor?

A méréseknél a Greenpeace az éves határértékekhez hasonlította saját eredményeit. Miért?

Milyen káros hatásai vannak a nitrogén-dioxidnak?

Hogyan hat a nitrogén-dioxid-szennyezettség a gyerekekre, betegekre, kismamákra, csecsemőkre?

Hogyan hat a nitrogén-dioxid-szennyezettség és általában a légszennyezettség a koronavírusos megbetegedésekre?

Mennyire súlyos a légszennyezettség (nitrogén-dioxid és szállópor-szennyezettség) Magyarországon?

Milyen nitrogén-dioxid határértékek vannak?

Mi a Greenpeace megoldási javaslata?

Miért kampányol a Greenpeace Magyarország Tiszta levegőt! petíciójában pont a szennyező, régi dízelek mihamarabbi kitiltásáért?

Scroll to Top