Az élelmiszerboltok 2022-es műanyag- és szemétrangsora

Tudd meg, hogyan áll kedvenc boltod a vizeinket, az élővilágot és környezetünket elárasztó műanyagszennyezés terén.

A Greenpeace az elmúlt években több országban is megvizsgálta és értékelte a kiskereskedelmi élelmiszer-üzletláncokat abból a szempontból, hogy azok milyen intézkedéseket tesznek az egyszer használatos csomagolóanyagok, műanyagok visszaszorításáért, illetve a keletkezett hulladék minimalizálásáért és hasznosításáért.

Idén első alkalommal Magyarországon is elvégeztük ezt a felmérést kilenc kiválasztott, hazánkban jelenlévő üzletláncban. Vizsgálatunk alatt jelentős hátráltató tényezőkkel szembesültünk: a háborús helyzet, az energiaválság, az infláció, vagy az árstopos termékek bejelentése mind ilyen volt.

Bár folyamatosan változik körülöttünk a világ, de egy valami a társadalmi nyomás ellenére sem változik: a műanyag hulladék lassan ellep minket, egyre nagyobb károkat okozva a természetben, és már megjelent az emberi szervezetben is. Közös felelősségünk, hogy ezt a folyamatot megállítsuk!

Ezt a felelősséget, bár eltérő mértékben, de a legnagyobb hazai üzletláncok is érzik felmérésünk alapján. Egyes láncok nyilvánosan elérhető startégiával rendelkeznek a műanyagcsökkentésükkel kapcsolatban, máshol a saját márkás termékek csomagolásánál kitűzött cél, hogy 100 százalékban újrahasznosított anyagokból készüljenek, és van, ahol internetes térképpel segítik a szelektív hulladékgyűjtő pontok megtalálását.

Ugyanakkor a felmért boltok többségében nagyon erős fejlesztésre szorulnak az újratöltési lehetőségek, és még mindig találni olyan üzletláncot, ahol kizárólag egyszer használatos műanyag zacskó áll a vásárlók rendelkezésére. A visszaváltható italcsomagolás a sörök és borok esetében elterjedtebb ugyan, de csak elvétve találkoztunk olyan üzlettel, amelyik rendelkezik visszaváltható alternatívával ásványvizekből, a tej és a gyümölcslevek italcsomagolása esetén pedig ez sehol sem megoldott.

A jelenleginél sokkal bátrabb fellépést kell követelnünk a kiskereskedelem meghatározó cégcsoportjaitól az egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatban! Ha valódi változást szeretnénk látni, akkor búcsút kell mondani az eldobható csomagolásnak, és át kell térni az újrafelhasználásra, az utántöltésre és a csomagolásmentes alternatívákra. Ha egyszerűen lecseréljük az egyszer használatos műanyagokat egy másik eldobható csomagolásra, az továbbra is terhelni fogja a környezetet. Az újrahasznosítás pedig önmagában nem tudja megfékezni a műanyagszennyezés növekedését, ezért a kiskereskedelmi cégeknek fel kell hagynia az eldobható csomagolóanyagok használatával.

A boltokat az alapján rangsoroltuk, hogy milyen mértékben elérhető visszaváltható italcsomagolás, csomagolásmentes zöldségek, gyümölcsök, van-e ingyen műanyag zacskó. Ezen kívül vizsgáltuk, hogy mit tesznek az újrahasznosításért, az újratöltését és van-e stratégiájuk a hulladék csökkentésére.

A kutatás két módszerrel történt: egyrészt a Greenpeace Magyarország aktivistái 2022. július 1. és augusztus 1. között helyszíni felmérést végeztek 36 hazai üzletben, másrészt közvetlenül az élelmiszer-üzletláncokat is megkerestünk egy kérdőívvel, amelyre 2022. április 1. és 2022. december 8. között válaszoltak. Az üzletláncok 2022. májusáról adták meg az italcsomagolásra, illetve a zöldség-gyümölcsre vonatkozó adatokat.

Az elektronikusan megküldött kérdőívet az ALDI, az Auchan, a Lidl, a SPAR, a Tesco és a PENNY töltötte ki. A CBA, a Coop és a Reál sajnos nem vett részt a kérdőíves felmérésünkben, ezeket az üzletláncokat aktivistáink helyszíni felmérései alapján tudtuk csak értékelni. Azoknál a kiskereskedelmi élelmiszerláncoknál, amelyek részt vettek a kérdőíves kutatásban, elsősorban az általuk kitöltött kérdőívet elemeztük, az aktivisták által végzett helyszíni felmérés eredményeit kiegészítésként használtuk fel.

Minden vásárló megérdemli, hogy tisztában legyen azzal, hogy mit tesz egy áruházlánc a hulladék keletkezése ellen. Nézd végig a listánkat, és követeljük együtt a boltoktól az eldobható csomagolóanyagok, köztük az egyszer használatos műanyagok visszaszorítását!

ÍRD ALÁ A PETÍCIÓT!

Írd alá a petíciót, hogy a hazai élelmiszerboltok radikálisan csökkentsék az egyszer használatos műanyagok használatát.

Hogyan szerepeltek az üzletláncok?

Kattints az egyes üzletláncokra a részletes kiértékelésük elolvasásához. 

Értékelés* Elért százalékos eredmény
80 – 100
Fejlődő 60 – 79
Fejlesztendő 40 – 59
Erősen fejlesztendő 20 – 39
Lemaradó 0 – 19

*Az értékelés a Greenpeace szakmai véleményét tükrözi.

#1

SPAR

spar logo

Összpontszám

72/100
#2

Auchan

auchan logo

Összpontszám

63/100
#3

Tesco

tesco logo

Összpontszám

56/100
#4

Lidl

lidl logo

Összpontszám

47/100
#5

ALDI

Összpontszám

45/100
#6

PENNY

Összpontszám

31/100
#7

CBA

cba logo

Összpontszám

22/100
#8

Coop

Összpontszám

18/100
#9

Reál

Összpontszám

11/100

Hogyan rangsoroltuk az üzletláncokat?

Nézd meg, pontosan milyen kritériumok alapján rangsoroltuk az üzletláncokat a műanyagszennyezés terén.

A kutatás az alábbi 7 kategória alapján mérte fel a cégeket:

1. Visszaváltható italcsomagolás

A Visszaváltható italcsomagolás területén felmértük, hogy hányféle termék kapható adott kategóriákban – sör, bor, ásványvíz, szörp, gyümölcslé, tej, egyéb – az üzletben, illetve ebből mennyi kapható visszaváltható-újratölthető csomagolásban. Önmagában is jutalmaztuk a visszaváltható italcsomagolást, mint alternatívát. Fontos kiemelni, hogy nem ítéltük meg önmagában hátrányosan a nagyobb kínálati opciót a vissza nem váltható termékek esetében. Azaz nem kerültek automatikusan hátrányba a nagy választékkal rendelkező hipermarketek, azonban a kisebb üzletek számára is elérhető lehetett a magas pontszám.

2. Csomagolásmentes gyümölcs, zöldség

Felmértük, hogy hányféle termék kapható az adott gyümölcs – alma, körte, narancs – és zöldség – paradicsom, paprika, répa, uborka, saláta, hagyma, krumpli, gomba – kategóriákban, valamint, hogy az adott kategóriában hányféle termék kapható csomagolásmentesen az üzletben. A csomagolásmentes alternatívát önmagában díjaztuk. A 100%-ban csomagolásmentes kategóriára abban az esetben adtunk maximális pontszámot, ha az adott kategóriában legalább 3 termék volt elérhető csomagolásmentesen, úgy, hogy ez a választék legalább 66%-át adta. A forgalmi súlyozás lenne a legmegfelelőbb módja annak, hogy kimutassuk, mekkora a csomagolásmentes zöldségek, gyümölcsök aránya, azonban a cégek a forgalmi adatokat üzleti titokként kezelik, ezért a kutatás során csupán a rendelkezésre állást tudtuk vizsgálni, azaz azt, hogy egy adott termékkategórián belül hányféle csomagolásmentes opció elérhető.

3. Egyszer használatos műanyag zacskók

Az Egyszer használatos műanyag zacskók területen azt vizsgáltuk, hogy ingyenesen vagy pénzért használhatnak-e a vásárlók kis, (15 mikronnál vékonyabb) egyszer használatos műanyag zacskót, illetve biológiailag lebomló zacskót, valamint elérhető-e sokszor használatos környezetbarát zacskó. Az ingyen adott műanyag zacskókért mínusz pont járt.

4. Újrahasznosítás

Az Újrahasznosítás területen felmértük, hogy az üzletláncok rendelkeznek-e ütemtervvel az újrahasznosítás arányának növelésére. Emellett azt is vizsgáltuk, hogy van-e lehetőség alumínium dobozok, PET-palackok, és üvegek visszaváltására, valamint van-e szelektív gyűjtő az üzlet területén vagy az üzlet előtt, és milyen termékek esetében van lehetőség szelektíven gyűjteni. Mind a visszaváltás, mind a szelektív gyűjtés lehetőségét külön pontoztuk.

5. Újratöltés

Az Újratöltés területen megnéztük, hogy milyen termékcsoportokon belül érhető el újratöltés az üzletben (befőtt, tej, rizs, tészta, magvak, tisztítószerek, egyéb), majd ezeket a termékcsoportokat pontoztuk. Arra is adtunk pontot, ha az italcsomagoláson túl rendelkeznek újratöltés alternatívával.

6. Átláthatóság

Az Átláthatóság területén felmértük, hogy a szupermarketek nyilvánosan megosztják-e a műanyag felhasználásával, hulladékkezeléssel kapcsolatos információkat, hozzájárultak-e a kutatás sikerességéhez az elektronikusan megküldött kérdőív kitöltésével.

7. Stratégia, mérés és célok

A Stratégia, mérés és célok területén az kérdőív segítségével felmértük, hogy az üzletláncok rendelkeznek-e valamilyen stratégiával az üzletben maradó csomagolási és a termékekhez kapcsolódó műanyag hulladék csökkentése érdekében, mérik-e a műanyag hulladék mennyiségét, és milyen kitűzött céljaik vannak ennek csökkentésére.

Szupermarketek – stop műanyag!

A műanyagszennyezés tönkreteszi az élővilágot és közösségeinket. Tennünk kell ez ellen! Célunk, hogy a hazai élelmiszerboltok 5 éven belül csökkentsék felére az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokat, tűnjenek el a boltokból a nem újrahasznosítható csomagolóanyagok!

Ha egyetértesz velünk ebben, akkor írd alá a petíciónkat!

Scroll to Top