Fast Fashion SecondHand – Nincs szükség újra!

Fast Fashion

SecondHand – Nincs Szükség Újra!

Minek újat gyártani, ha van jó használt is?

Tudtad, hogy a textiliparnak milyen óriási a környezetterhelése?
Több energiát használ fel a divatipar, mint a repülés és a hajózás együttvéve – és emellett még 92 millió tonna textilhulladékot is termel évente. Megdöbbentő: csak Magyarországon évi 80 ezer tonna ruhát dobunk ki!

A fast fashion megjelenésével egyre gyorsabban nő az évente vásárolt ruha mennyisége. Az iparág nyomott árai és reklámkampányaik nemcsak a ruhák javítását, átalakítását nem ösztönzik, de arra serkentik a fogyasztót, hogy szinte naponta új ruhákat vegyen. Csupán egyetlen póló előállításához azonban 2700 liter vizet használnak fel, ami megegyezik egy felnőtt ember 2,5 évnyi ivóvíz fogyasztásával. Növelve így a vízpazarlást, az energia- és szennyvízkibocsátást és a textilhulladék mennyiségét is a világban.

Ha secondhand ruhát választasz vagy sokáig hordod, megjavítattod a sajátod, azzal rengeteg erőforrást spórolhatsz meg a Földnek!

Az új ruhák gyártása nagyon sok vizet, energiát, vegyi anyagot és műanyagot igényel, nem is beszélve arról, ha megunjuk és eldobjuk, annak milyen nagy a környezeti terhelése.

A fast fashion többek között a műszálak, különösen a poliészter felhasználásával járul hozzá leginkább a környezetszennyezéshez, és igen jelentős az üvegházgáz kibocsátása, ahogy az intenzív vegyszeres mezőgazdasági termelésből származó pamutnak is.

A fast fashion ruhák alapanyagának több mint 60%-a műanyag.

Ezért sem mindegy, ha gyorsan eldobjuk és – követve a divatot – máris újat vásárolunk.

Hozz tudatos döntést és válaszd a környezetbarát termékeket!

Hordjuk minél hosszabb ideig a már legyártott ruhákat, javítsuk meg és kreatívan alakítsuk át őket, ha szükséges és a már kinőtt vagy hordani nem kívánt ruhadarabokat cseréljük el másokkal.

Lepd meg barátod vagy magad egy teljesen egyedi greenpeace-es secondhand pólóval!