Tudj meg többet az ökomenzáról!

Mi az az ökomenza, hogyan védi az egészségünket és a környezetünket, mi a kormányzati cél, mit tesz a Greenpeace, milyen jó példák vannak itthon és külföldön.

Miért fontos az ökomenza, azaz a zöldebb és egészségesebb közétkeztetés?

Az ökomenza olyan közétkeztetés, amelyben arra törekszenek, hogy lépésről lépésre növeljék a helyi, ökológiai módszerekkel termelt, egészséges alapanyagok arányát az ételekben. Ez különösen fontos a gyerekeknél, mert ők a legérzékenyebbek az élelmiszerekben található vegyszermaradványokra. Ugyanakkor Földünk megmentéséhez is elengedhetetlen, hogy a jelenlegi vegyszereken alapuló nagyüzemi mezőgazdaságot ökológiai mezőgazdaságra állítsuk át, és ne más kontinensről hozzuk az itthon is termeszthető alapanyagokat.

A közétkeztetés azért fontos terepe a változtatásnak, mert ezáltal a gyerekek szociális helyzetüktől függetlenül juthatnak egészséges, környezetbarát módon előállított élelemhez.

Milyen hatása van a növényvédőszer-maradványoknak a gyerekek egészségére?

Hogyan védi az ökomenza a természetet is?

Hogyan segít a közétkeztetés zöldítése a klímaválság elkerülésében?

Jó példák Európából

Bio- és helyi élelmiszereket, valamint kevesebb, de jó minőségű húst kínálnak a bécsi menzákon a gyerekeknek

Egy franciaországi városban a menzákon többletköltség nélkül álltak át 100% bioalapanyagra

Amit még tudni érdemes

Van-e különbség a „bio-” és az „öko-” között?

Minden esetben fontos, hogy minősített biotermékek legyenek a menzai alapanyagok?

Van-e elég biotermék Magyarországon az ökomenzákhoz?

Mire van szükség a rendszerszintű változáshoz?

Mit tesz a Greenpeace az ökomenzákért?

Mit tehetsz az ökomenzákért?

Mit tehetsz a közétkeztetés jobbá tételéért szülőként, polgármesterként vagy iskolaigazgatóként, élelmezésvezetőként? Melyek a megvalósítás legfontosabb lépései, mik a felmerülő nehézségek, hogyan oldották meg azokat mások? Olvasd el ide kattintva.

Scroll to Top