Legyen a válság esély

Zöldebb, igazságosabb, egészségesebb Magyarországot!

A koronavírus-járvány kíméletlenül mutatott rá társadalmunk sérülékenységére. A legnagyobb veszélynek kitett embertársaink védelme most a legfontosabb. Van azonban még egy sürgős feladatunk. A járvány utáni újjáépítéssel a klíma- és ökológiai válságra is megoldást kell találnunk, vagy a mostaninál még súlyosabb krízisekkel kell szembenéznünk. Egy zöldebb, igazságosabb és egészségesebb Magyarországot akarunk.

Történelmi fordulóponthoz érkeztünk. Felelősségünk közös: Magyarországot úgy kell újjáépítenünk a járvány után, hogy a gazdaság valódi jóllétünket szolgálja.

A következő hónapokban a magyar kormány hatalmas összegű közpénzt fog elkölteni a hazai gazdaság újraindítására. Ennek során azonnali védőhálót kell nyújtania az embereknek – sokak boldogulását segíteni kevesek gazdagodása helyett.

A válságban lássuk meg az esélyt. Esélyt egy olyan ország felépítésére, amely a természettel összhangban működik és tiszteletben tartja minden földi élet méltóságát.

A magyar kormánytól ezért azt várjuk, hogy minden egyes elköltött forintunkkal az egész társadalom, és az azt fenntartó természeti rendszerek hosszú távú javát szolgálja.

  1. Zöld gazdasági újraindítást! A cégeknek nyújtott állami támogatást és hiteleket kössék zöld feltételekhez. Legyen cél a karbonsemlegesség. A fejlődést jóllétben, ne GDP-ben mérjük: a gazdasági teljesítmény mellett számítson a társadalmunk és a természetünk állapota is.
  2. Igazságos átmenetet! A fenntartható gazdaság alapelvei szerint a kormány teremtsen új zöld munkahelyeket a mezőgazdaságtól az energetikán át az építőiparig, így biztosítva érdemi védelmet és az újrakezdés lehetőségét a munkájukat elveszítőknek.
  3. Erős, ellenálló közösségeket! A kormány növelje az önkormányzatok hatáskörét, finanszírozását, és pénzügyi autonómiáját, és támogassa a helyi közösségeket. Csak erős, szolidáris, autonóm közösségekkel tudunk alkalmazkodni a klíma- és ökológiai válság kihívásaihoz.
  4. Helyi termelést és értékesítést! A kormány támogassa a helyi élelmiszertermelést, az ökológiai mezőgazdaságra való átállást, és a termőföldjeink megóvását, valamint segítse a helyi megújulóenergia hasznosítást és energiahatékonysági beruházásokat.
  5. A szennyező fizessen, ne a közösségek! A kormány ne támogassa az egészségünket és az élővilágunkat szennyező iparágakat, vessen véget az egyszer használatos kultúra korszakának, segítse az áttérést a tiszta közlekedésre, és garantálja a szennyező fizet elvének érvényesülését.

Nemcsak humanitárius, de klíma- és ökológiai válságot is élünk. A jövőnk a mi kezünkben van. Csatlakozz, építsük újjá Magyarországot egy zöldebb, igazságosabb és élhetőbb hellyé!


A Greenpeace részletes javaslatcsomagja elérhető ide kattintva.

Ez a kampány már lezárult

Köszönjük az érdeklődést és az 18925 aláírást! Ha kíváncsi vagy jelenleg is futó petícióinkra vagy kampányainkra, kérjük, látogass el a greenpeace.hu/cselekedj oldalra, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelés(Kötelező)
Hidden
Scroll to Top